כמה דגשים על אטופיק דרמטיטיס והטיפולים במחלה

June 27 2023Oded B

בעוד שמחלת אטופיק דרמטיטיס משפיעה במקרים רבים על תינוקות (כ-10% – 20% בישראל), מחלה זו, הידועה גם בשם “אסטמה של העור”, משפיעה גם על מבוגרים לא מעטים בישראל ובעולם. הנה מה שצריך לדעת על המחלה ועל הטיפול בה – קראו כאן, אך לפני הכול, נדגיש כי מאמר זה אינו מובא כתחליף לייעוץ רפואי. אם יש לכם בעיה המצריכה בדיקה, השגחה וטיפול רפואי, רופא עור בד”כ יהיה התשובה במקרים של אסטמה של העור.

כמה דגשים שאולי לא לקחתם בחשבון – אסטמת העור

אסטמה של העור אצל תינוקות, זו מחלת עור כרונית אשר יכולה לגרום לכמה תסמינים וביטויים שונים. המחלה יכולה להתבטא בעור יבש ומגרד, למשל, מה שיכול להיות מאוד לא נוח לילדים קטנים. כמו כן, בחלק מהמקרים הלא מטופלים עשויים להופיע גם קשקשים ואף אקזמה על עור הגוף. הנה חלק מהטיפולים שאפשר לשקול עם ייעוץ רפואי:

  • הימנעות מגירויים: יש להימנע מבדים מגרדים ולא נעימים, כמו למשל צמר ובדים סינטטיים. ההמלצה היא להתלבש בבדים טבעיים בלבד.
  • לחות ושימון: מומלץ לרכוש תכשירים המומלצים ע”י הרופא עבור תינוקות, הכוללים חומרי לחות והזנה של עור הגוף.
  • תרופות: מדובר לרוב על תרופות ממשפחת האנטי-היסטמינים, אך ניתן לקבל גם תרופות מבוססות רכיבים ביולוגיים וכן סטרואידים.
  • תכשירים: מומלץ במקרים מסוימים להשתמש משחות אשר מעכבות קלצינורין, כאשר במקרים אחרים הרופא עשוי להמליץ על שימוש בתכשירים כמו סטקוויס (או קריסאבורול). תכשירים אלו עובדים על ידי כך שהם מעכבים אנזים מסוג פוספודיאסטרז.

באילו מקרים תינוק יצטרך לקבל אנטיביוטיקה?

ישנם מקרים שונים וחומרות שונות של אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות וילדים, כאשר במקרים חמורים עשויות להתפתח דלקות חיידקיות על גבי עור הגוף. במקרים אלו העור מגרד מאוד, מה שעשוי להוביל לפציעות עקב גרד עז. לכן, במקרים שבהם ישנו זיהום חיידקי, הרופא עשוי לרשום טיפול אנטיביוטי. זאת, בצמוד לקבלת טיפול אשר מתמקד ספציפית בהקלה על תסמיני מחלת העור שהתינוק לוקה בה.

האם אנטיביוטיקה מרפאת אטופיק דרמטיטיס?

התשובה היא: לא, אנטיביוטיקה אינה נועדה לרפא אטופיק דרמטיטיס או להקל על התסמינים של המחלה. בפועל, הטיפול האנטיביוטי ניתן על מנת להילחם בזיהום חיידקי, ולכן חשוב לציין כי טיפולי אנטיביוטיקה אינם יכולים למנוע או לרפא אטופיק דרמטיטיס. זהו טיפול משני בלבד, אשר ניתן במקרים שבהם הרופא מאתר זיהומים חיידקיים אצל התינוק. כאשר רופא העור ימליץ על אנטיביוטיקה, בדרך כלל יהיה מדובר בתרופות כמו צפורל או אוגמנטין.

לסיכום, טיפולים נוספים עבור אטופיק דרמטיטיס

מעבר לתרופות והטיפולים שציינו לעיל, ניתן לעיתים להיעזר בטיפול הנקרא פוטו-תרפיה. טיפול זה מתבסס על חשיפה לקרני אור מסוג UVB, כאשר מטרת טיפול זה היא חשיפה הדרגתית לאור זה. כמו כן, ניתן לנסות להיעזר בדיקור סיני, תרופות אימונומודולטוריות ועוד.

לסיכומו של דבר, העצה הכי טובה שאפשר לספק היא: קבלת ייעוץ רפואי מאת רופא עור. בעוד שהטיפולים יכולים להשתנות בין תינוק אחד לשני, חשוב לבדוק כל מקרה לגופו ולנסות לאבחן את הטריגרים הסביבתיים שעשויים להחריף את המחלה.

 

 

Share: